Kedves olvasó. Lenne egy kérésem amit természetesen nem kötelező teljesíteni. Mivel célom, hogy minél több ember ismerje meg a web-programozás alapjait, valamint hogy minél több embernek nyújthassak ebbe segítséget, kérlek ha megteheted helyezz el egy hivatkozást a blogodon/oldaladon ami a blogomra mutat.Blogom elérhetősége: http://web-venezei.blogspot.com.
Ha elhelyeztél hivatkozást kérlek küldj egy emailt hogy tudjam hány helyre van belinkelve az oldal.

Köszönettel: admin

Ürlapok

A HTML dokumentumba létrehozhatunk űrlapokat, melyeket egy programkód segítségével feldolgozhatjuk. De nagyon sok egyéb hasznos dologra is használhatjuk ezeket az űrlapelemeket.Az űrlapokat mint eddig mindenhol a html nyelvbe színtén bevezeti egy <FORM>nyitó és A </FORM> záró utasítás, mely közrefogja az űrlapelemeket.A FORM utasításban amit szükséges megadnunk, az-az űrlap neve, az űrlap elküldésének módja (ez lehet POST illetve GET. Köztük az a különbség hogy a POST egy adatcsomagban küldi az űrlap adatait, míg a GET Url-ben).Az űrlap elemeket az <INPUT TYPE="" name=""> parancs vezeti be (Nincs záró utasítás párja). A TYPE paraméter jelöli hogy milyen űrlapelemet szeretnénk elhelyezni, a NAME pedig az űrlapelem nevét.Lehetséges típusai: TEXT->szövegbevitel, PASSWORD->jelszó, HIDDEN->rejtett, CHECKBOX->kapcsoló (több is kiválasztható egyszerre), RADIO->kapcsoló(egyszerre csak egy választható ki), FILE->csatolandó anyag, SUBMIT->nyomógomb, RESET->inicializáló gomb, BUTTON->egyébb nyomógomb, IMAGE->kép.Az input utasításban több opció is szerepel az aktuálisan kiválasztott űrlapelemhez. A VALUE opcióval megadhatjuk hogy milyen értéket vegyen fel.

TEXT: ennek az űrlapelemnek van méretbeállítása amit a SIZE="szám" paranccsal adhatunk meg.Valamint szabályozhatjuk a bevitt karakterlánc hosszúságát a MAXLENGTH="érték" utasítással definiálhatunk.

CHECKBOX és a RADIO típusú mezők további paramétere lehet a CHECKED opció ami bekapcsolja a kapcsolót alapértelmezésként.

SUBMIT és RESET: ezekhez a kiegészítő opció a VALUE="név", mely a nyomógombon megjeleníti az általunk megadott feliratot. A Submit nyomógomb megnyomásával küldi el a program az űrlapot, a Reset megnyomásával pedig visszaállíthatjuk az alapértelmezett űrlapot.

IMAGE: ezzel az opcióval készíthetünk egy képből nyomógombot.A hozzá tartozó parancs még az src="elérésiút/kp.kit".

Hosszabb szöveg bevitelére a <TEXTAREA NAME="név" ROWS="magasság" COLS="szélesség" VALUE="szöveg"> űrlapelemet használjuk.

Legördülő menüt pedig a <select name"név"></select> paranccsal hozhatunk létre. A menüben a menüpontokat az <option></option>utasításpárral hozhatunk létre. Minden menüpontot egy legördülő menüben a select elemek közé kell elhelyezni.

Példa:

<form name="adatlap neve" method="post" action="proram.kit">
Vezetékneve:<input name="vezeteknev" type="text" />
Keresztneve:<input name="keresztnev" type="text" />
Neme: Férfi<input name="" type="radio" value="" checked="checked" /> Nő:<input name="" type="radio" value="" />
Város:<select name="">
<option>Budapest</option>
<option>Dunaújváros</option>
</select>
Adatlap törlés:<input name="delet" type="reset" value="Törlés" />
Adatlap küldése:<input name="ok" type="submit" value="Küldés" />
<input type="file" accept="application/pdf" />
</form>

0 megjegyzés: